Siapa Dah Kenal Siapa-Siapa Dekat Sini? Abang Mohd Fauzi!

Dulu-dulu masa 1st year. Masa kau semua (dan aku) dalam mode menyampah lagi sebab dapat ump (masa tu muda. jangan nak chong kata tak menyampah), aku tak kenal sesiapa pun kecuali ex-mate dari tahun sifar universiti skudai. Dalam pada ramai-ramai tak kenal tu En yusairi boleh pula kumpul aku dan rakan-rakan tuk sesi semi-briefing (sesi buang masa sebenarnya sebab tiada apa lagi nak dibuat.)

Oh pada ketika ini jugalah aku ada ke tandas sebentar due to nature call dan ditahan muaz dan ajae sebabnya ajae cakap dia kenal aku. Kenal aku waktu tadika di tanah merah dulu. Peh. Agung juga orangnya ajae ni. Jae, aku ada lagi gambar tadika dulu. Kau yang mana a?

Moving on. Pada waktu itu, en yus ada cakap mula-mula sekali.


"Siapa ada kenal siapa-siapa dah dekat sini? Dah start kelaskan?"


Rebel punya fasal aku jerit,


"Abang Mohd Fauzi!"


Puncanya aku ingat nama poji? Sebab nama dia super unik bagi aku masa tu. Dan itulah first time jumpa orang sarawak. Mek memang kuno masa tu. Heh.

Aku nampak dari kejauhan (dah kata rebel. aku duduk belakangla bersama kakibakar dan muaz) poji tersipu-sipu macam biasa. Rupanya tulah nanti jadi trademark dia sampai kesudah.

Eheh.

Poji ni memang agung orangnya. Dari spend masa bersama dari 2year hingga tahun akhir, it is as if we're great buddies from our past life. Pada karma yang lalu aku panglima perang. Poji kuda yang setia penasihat yang setia.

Pergi lab lambat. Poji tunggu. Pergi kelas lambat. Poji tunggu. Pergi lab comp lambat. Poji pergi dulu chop comp sedap. Pergi makan lewat tengahari. Poji teman. Pergi meeting sukan yang boring dengan fazlida. Poji pun teman.

Aku rasa kalau boleh passing motion bersama pun kami dan kongsi mangkuk tandas tu.

Poji is a true friend that stays with his buddies till the end. Kau tak percaya? Kau tanya dia sebab apa dia boleh TERtinggal solat jumaat ada sekali tu. Ha. Sebab kawan dialah duk ralit main dota sampai terlewat ke masjid. Orang dah tahiyat akhir baru nak sampai. Ish ish. Kawan mana? Kawan dia yang bawa kelisa tu.

Apa-apa pun tak limited kepada event tu saja. Setiap kali hari ulang tahun kelahiran rakan sekelas, poji tak pernah miss organize event atau koman-koman wish birthday. Aku tau. Tiba time birthday dia haram tak ada apa. Ah tektik poji tu nak bagi marka-marka jatuh hati padanya. Ala, hero dalam drama swasta melayukan selalu macam tu.

Truth to be told. Poji is the best example of the famous yet cliche quote,


"A friend in need, is a friend indeed"


Selamat belated lahir Rekode. Jangan lupa janji kita buka puasa di mcdonald genting sempah (eh tapi perihal gaza macam mana?). Ikhlas dari kawanmu, Abu-Abu (maaf lewat. agak sibukla bang).





Expression emulating tulan man?

 
 
 
 

Post a Comment 14 comments:

elliashah said...

poji......................

lama dah x contact poji..

ingat dulu semua orang cr poji sbb dah lama dia mengyenyapkan diri..akibat berhibernasi di umahnya yg sodap itu..

semua riso bila poji senyap..

poji tanks for being good friends..to us

btw camne lah ko bleh tahan ngan mok sampai layan dia gaya gitu..
ko de papa ker degan dia..

ish...jgn mare poji yg baek.

February 16, 2009 at 9:07 PM

kakibakar said...

skandal siot...
tem riki2 awek x cite plak...
ke guane?

February 17, 2009 at 11:12 AM

hallo_poji said...

hahaha... dem.. sempat gak kutuk aku... tu lah.... len kali jgn nk kutuk org kan dah kene...

x puas hati nih... nk cari gmbr ko gk nanti....

February 17, 2009 at 11:06 PM

hallo_poji said...

huhu.. citer pasal org len pulak...

February 17, 2009 at 11:07 PM

Zaini said...

@ida,
kitorang tak ada apa-apa. masih baru di peringkat perkenalan
(jawapan bila ditemubual pihak media)


@tuan,
banyak sangat event riki marka. yang mana ni bos? di panching ke? ha ha.


@birthday boi,
aku photogenic, mana kau nak dapat gambar aku bertulan. ha ha.

February 18, 2009 at 12:34 PM

Loey said...

Pooojiii!!!!! Waaaaaaaa.....

February 18, 2009 at 11:56 PM

Mohd Aydel said...

poji...
jadi ke nak lepak KK mei ni???

February 19, 2009 at 7:59 AM

hallo said...

aku dh beli pun tket... 8-10/mei

February 19, 2009 at 6:25 PM

Zaini said...

g. kau tak nak amend sket ke prob comment box 'BAA Sec 3' nih.

time mode window oke lagi. tapi bila view 1 page skali dgn post, herot abis.

banner tu takyah citela distort, displacednya. dasar abu-abu! ha ha.



rekode: aku dah buat pun kira syukurlah tu oi.

February 19, 2009 at 6:47 PM

lenny othman said...

terharu seh klu aku jd poji.... hehe...

February 20, 2009 at 9:40 PM

Zaini said...

@lenny,

mok buat aksi control gagah sambil selak (?) rambut ke belakangan gaya hero menang.

February 20, 2009 at 10:13 PM

elliashah said...

ish ntah hape-hape ntah..
nak gi travel tapi x leh..busy clas..

wahh..

eh dgr mok pergi UK ..

hebat congrat..jd org putih la..

March 2, 2009 at 11:31 PM

Zaini said...

sila jangan melemparkan kata fitnah di sini. susah nanti kalau Michelle dah terjah.

*cue untuk roflmao*

March 3, 2009 at 1:17 AM

Post a Comment