keje gomen ke private?

wei korang next year maybe malaysia ni ekonominya down. (hasil ramalan seniors engineer private sector la konon nie) jadi kalo nak jump pi private company memang la x sesuai langsung time nie. kene tunggu lepas stabil skit, itupun kalo nasib baik x kene buang. Jd nak tanye semualar..kalo dpt masuk gomen camner yer? confuse nie..so far ibrahim aku tau dpt masuk jkr..

s0 siapa ada opinion silalah share kat sini? kasilah buah pikiran korang

tolong..pikir mana yang secure time nie..wassup

engr. confuse

 
 
 
 

Post a Comment 10 comments:

Mohd Aydel said...

bagi pendapatan aku la kan, nak secure jadi lah suri rumah tangge bagi yang perempuan ni sebelum kegawatan ekonomi menjadi lebih buruk. selepas ekonomi stabil boleh la anda2 kembali bekerje disektor swasta mahupon kerajaan.

sekian, tengkiu beri much. =)

December 11, 2008 at 8:21 PM

Zaini said...

=)

ana suka betul kalau topik macam ni.

2-2 pun boleh sebenarnya.kalau nak kata private senang nak kena sack during recession, gomen pun kurang lebih.
cuma private lebih prone.

dia yang penting ikut selera kerja kau.
sekarang dah bekerja semua mesti ada selera bekerja ye tak.

ada yang boleh tahan kerja sampai malam.ada yang nak ikut time je.and other element lagi.

kalau aku, aku pick gomen.kerja steady (berdasarkan kelayakan kita).increment pun ada.slowly but surely.kerja ikut time saje.and selalunya kerja gomen ni scope kerja kita spesifik.takdala mencapah sampai dari anta borang kelulusan tanah pun kita beli kertas a4 pun kita.dia lebih banyak delegate.
melainkan anda bekerja di syarikat multinational ie sime darbylah kan. =)

plus kerja gomen ada 3 perks yang amat best bagi aku.
i)pencen (kalau tak ambil kwsp)
ii)gomen loan
iii)hospitalization

kena haribulan cukup tahun macam tu boleh la panggil pengarah ke.ye tak?ha ha.

kalau private aku rasa untuk orang yang suka cabaran aa.cv nanti nampak garang.and vast gile experience.banyak yang boleh buat kerja kat sektor ni.
and usually aku rasa yang kerja private ni nanti end up buka business sendiri kut.agaknya.(gaya macam dah kerja 20tahun)

tapi kita gen-y memang suka cabaran dan tanggungjawab ye tak?mungkin sesuai kut.heh.

all in all aku rasa terpulang kat individu tu lah kut.2-2 sector ada perk masing-masing.
yang penting kerja mesti enjoy =)

and again, kalau kau tanya aku, aku pick gomen.kerja senang (kut) and ikut time.ada banyak masa untuk diri sendiri =)

*panjang betul comment aku ni.dah macam entry baru pula.

December 12, 2008 at 12:47 AM

lenny othman said...

aku pon cuak bile pk kot2 ekonomi jatuh... utk org yg baru jek start kije cam aku nih.. mmg ptt pon mencuak kan diri.. tp pd aku kije mane2 pon ade pro ngan kon.. klu kije gov.. bak kate mokh tuh.. maybe la relax skit.. and aku lgik prefer nk masuk gov sbb bleh ader lgik byk masa utk diri sendirik.. kije private cam skrang nih.. mmg xde life sgt la.. tp xde choice.. nk msk gov pon bkn sng skrang... tp konpem aku msk gov klu aku ade pilihan.. huhuhuh...

December 12, 2008 at 8:16 AM

Loey said...

I choose government. I think its better.

December 12, 2008 at 3:17 PM

yoyo said...

huhuhu... ntahlah..soklan yg susah...

gov best privet pun best ker??hahahah... yg aku tau stp section ada 1 sorang wakil kerja gov... huhuhu...

apa2pun jom bukak biznez nanti....

thn dpn kumpul duit.. kita ronda dunia.....

December 12, 2008 at 6:38 PM

elliashah said...

arigato, thank you. memang bgauih lah you all. bagi komen yang membina dan ilmiah untuk diri aku ini. siap ada pjgn berjela entry br yek.
sbnrnya memang aku belum bersedia nak masuk gomen. well aku sukakan cabaran dan heavy work load dalam designs ok bukan merewang di site yang panas itu dan jadi itam. bagi aku muda-muda ni x payah lah nak relax sgt. kononlah aku ni.
tapi 3 tahun pertama ni jer.
pastu aku memaang nak wat kerje yang relax skit. tapi kalo dah rezeki memang masuk gomen lah..betul ckp korang pasal masa sendiri dan life tu. bile dah kerje memang aku byk kasi masa kat family kat mak bapak, kasi duit masa dan lebih kasih sayang lagi. ceh macam x cukup kasih dan sayang ker. keje plak letih dan makin banyaks2x..design pun dan menimbum. jadi aku perlukan kerja yang byk masa terluang tok diri sendiri agar aku boleh travel huhu..siapa nak travel ngan aku bg tau deh. aku biasa travel couple jer hehe senang budget. (konon) tapi betul. anyway thanks pasal opinion. aku kembali semangat. nampaknya GOMEN menang yerk..huhu

December 13, 2008 at 2:05 AM

Zaini said...

"nampaknya GOMEN menang yerk..huhu"

*wink*

Professor Kanan Universiti Tempatan kata,

"nak, kau belajar rajin-rajin. belajar pandai-pandai, tinggi-tinggi esok cari pekerjaan yang bagus"


Usahawan Bekerja Sendiri (borang ea pun tiada) kata,

"nak, kau belajar rajin-rajin. belajar pandai-pandai, tinggi-tinggi esok cari pekerja yang bagus"

...

Bapa Pensyarah: poor dad

Bapa Usahawan: rich dad

*wink*

December 18, 2008 at 3:32 AM

ellia-yuya said...

zaini bolehlah.

mok: rich dad wowo..

December 18, 2008 at 8:22 PM

Zaini said...

tu petikan ayat dari buku la haidar.

uhuk uhuk.

aku just quote je.

=)

December 18, 2008 at 10:44 PM

lenny othman said...

aku pon dlm ketagori...

nak, kau belajar rajin-rajin. belajar pandai-pandai, tinggi-tinggi esok cari pekerjaan yang bagus"

poor dad :(

December 19, 2008 at 4:30 PM

Post a Comment